ANKARA / YENİMAHALLE - Emin Sağlamer İlkokulu

Anne-Baba-Çocuk İletişimi

* Anne ve babalar olarak çocuğunuzla ilişki kurarken öncelikle çocuğunuzun "bir insan" olduğunu, "değerli" olduğunu, "sevgi ve saygıyı hak ettiğini" düşününüz. Çocuğunuzla "sevgi ve saygıya dayalı" bir iletişim kurunuz.

* Çocuğunuz, diğer insanlardan farklı bir bireydir ve kendine özgü bir bütünlüğü vardır. Onun bu bütünlüğüne zarar vermeden, yaşam felsefesini oluşturmasında ve kendi kararlarının sorumluluğunu taşıma gücünü kazanmasında destek olunuz.

* Çocuğunuzun yetenekli olduğu alanları destekleyiniz ve öne çıkarınız.

* Çocuğunuza, gelişimine uygun sorumluluklar veriniz. Bu çocuğunuzun olgunlaşıp, kendine güven duymasını sağlayacaktır.

* Çocuğunuzun hatalarını görmek yerine, olumlu yaptığı işleri ön plana çıkarmayı ilke edininiz.

* Çocuğunuzu tanıyınız. İçinde bulunduğu gelişim döneminin özelliklerini öğreniniz ve bu özelliklerin çocuğunuzda nasıl yansıdığına dikkat ediniz. Bu şekilde çocuğunuzun duygu, düşünce ve davranışlarının nedenlerini daha iyi anlayabilir ve onunla sağlıklı bir iletişim kurma yolunda ilk adımı atmış olursunuz.

* Çocuğunuzu dinleyiniz. İsteklerinin nedenlerini anlamaya çalışınız. Ona zaman ayırınız.

* Çocuğunuza neyin doğru, neyin yanlış olduğunu öğretirken dengeli, kararlı ve tutarlı olmaya çalışınız. Onun zaman zaman hata yapabileceğini ve doğruya ulaşmanın bir yolunun da hata yapmaktan geçtiğini unutmayınız.

* Çocuğunuza güveniniz. Bunun için önce kendinize, daha sonra da çocuğunuza güvenmeyi deneyiniz.

* Çocuğunuzun kendisi ile barışık, kendi kararlarını verebilen, mutlu ve sağlıklı bir birey olmasını istiyorsanız, öncelikle siz bu konuda ona model olmaya çalışınız. Unutmayınız ki çocuk dinlediğini değil, yaşadığını öğrenir.

* Sonuç olarak, dengeli ve sağlıklı bir gencin yetişmesinde siz velilerimizin önemli bir rolü olduğunu unutmayınız. Bu nedenle çocuğunuzun gelişimini izlemek için sürekli okul ile işbirliği içinde bulununuz.

Sizlere yardım için her an hazır olduğumuzu unutmayınız.

Okulumuzda 4 rehber öğretmen bulunmaktadır. Yaşariye ALMALI  ve Özlem GEZER ÇİLOĞLU sabahçı olarak, Gökçen YILMAZ ve Emine ÜN ATALAY öğlenci olarak çalışmaktadır.

Yayın: 24.12.2012 - Güncelleme: 14.11.2014 10:56 - Görüntülenme: 320